...αυτό το εξωτικό ραβδάκι, προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό
του δέντρου
Cinnamomum.
Το φυτό είναι ένα μικρό, αειθαλές
θαμνώδες δέντρο που ανήκει στην
οικογένεια
των δαφνοειδών( lauraceae) και στο γένος Cinnamomum. Είναι εγγενές της Σρι Λάνκα, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλές άλλες χώρες
όπως στη Μυανμάρ, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Κίνα και στην Ινδονησία.
-Υπάρχουν
διάφορες ποικιλίες δέντρων, από τα οποία παράγεται κανέλα .
Η ποικιλία
της Σρι Λάνκα θεωρείται η "αληθινή κανέλα" και επιστημονικά
ονομάζεται Cinnamonum verum.
ονομάζεται Cinnamonum verum.
-Το
αρωματικό αιθέριο έλαιο (που αντιστοιχεί περίπου στο 0,5%
έως 1% των συστατικών) εξάγεται, από τον φλοιό.
έως 1% των συστατικών) εξάγεται, από τον φλοιό.
-Το
έλαιο έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, τη χαρακτηριστική μυρωδιά
της κανέλας και μια πολύ ζεστή, αρωματική γεύση.
της κανέλας και μια πολύ ζεστή, αρωματική γεύση.
H
Κάσια , που είναι γνωστή και σαν κινέζικη κανέλα είναι ένα άλλο,
*διαφορετικό μέλος της οικογένειας των φυτών lauraceae
και το επιστημονικό της όνομα είναι cinnamomun cassia.
και το επιστημονικό της όνομα είναι cinnamomun cassia.
H Κάσια έχει πιο
«τραχειά» υφή και είναι πιο πικάντικη,
αλλά λιγότερο αρωματική από την κανέλα.
αλλά λιγότερο αρωματική από την κανέλα.
Συνήθως αντικαθιστά την κανέλα σε αλμυρά πιάτα.
Το
μπαχαρικό αυτό, περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια , ωφέλιμα για την υγεία.
Ένα παράδειγμα είναι η ευγενόλη, μια ουσία της ομάδας των φαινυλπροπανοιδών,
που δίνει ένα ευχάριστο γλυκό άρωμα.
Ένα παράδειγμα είναι η ευγενόλη, μια ουσία της ομάδας των φαινυλπροπανοιδών,
που δίνει ένα ευχάριστο γλυκό άρωμα.
-Η ευγενόλη έχει
τοπική αναισθητική δράση και φαίνεται πως δρα
και ως αντιφλεγμονώδες.
Για τους λόγους αυτούς, χρησιμοποιείται σε διαδικασίες της οδοντιατρικής
όσον αφορά σε δόντια και σε ούλα
όσον αφορά σε δόντια και σε ούλα
Υπάρχουν
ενδείξεις, ότι η κινναμαλδευδίνη, που περιέχεται στα ξυλαράκια
της κανέλλας έχει αντί - πηκτική ικανότητα , και πιθανόν συμβάλλει
στην αποτροπή φραγής των αρτηριών από συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
της κανέλλας έχει αντί - πηκτική ικανότητα , και πιθανόν συμβάλλει
στην αποτροπή φραγής των αρτηριών από συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
Με τον
τρόπο αυτό μπορεί να βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης
εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.
εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.
Έχει
επίσης φανεί, ότι η κανέλα περιέχει συστατικά, που αυξάνουν
την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και βοηθούν στην διαδικασία
της χώνευσης, καθώς αυξάνουν τις γαστρεντερικές εκκρίσεις.
την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και βοηθούν στην διαδικασία
της χώνευσης, καθώς αυξάνουν τις γαστρεντερικές εκκρίσεις.
Ο φλοιός αυτού του μπαχαρικού, είναι πηγή μετάλλων όπως καλίου, ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Ο σίδηρος
απαιτείται για τον κυτταρικό μεταβολισμό, το κάλιο είναι
ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών,
ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών,
που βοηθά στη φροντίδα
του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.
Η
κανέλα είναι διαθέσιμη στην αγορά, είτε με τη μορφή στικ (καλάμι)
ή σαν
σκόνη. Το προϊόν καλής ποιότητας έχει ένα γλυκό άρωμα.
-Προτιμείστε να
αγοράζετε ολόκληρα ραβδιά αντί για σκόνη,
γιατί πολλές φορές μπορεί να είναι νοθευμένη και με άλλες πικάντικες σκόνες.
γιατί πολλές φορές μπορεί να είναι νοθευμένη και με άλλες πικάντικες σκόνες.
-Οι ράβδοι πρέπει να
είναι, συμπαγείς, με ελαφρύ καφέ χρώμα σε ότι αφορά
στην ποικιλία Κεϋλάνης ή σκούρο καφέ για την ποικιλία Ινδονησίας.
στην ποικιλία Κεϋλάνης ή σκούρο καφέ για την ποικιλία Ινδονησίας.
Τα
ολόκληρα ραβδιά, θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό,
ξηρό και σκοτεινό
μέρος, σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία.
-Η σκόνη κανέλας
πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία
και πρέπει να
χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα,
δεδομένου ότι χάνει τη γεύση
και το άρωμα γρήγορα.
--> Για
να διατηρηθεί το άρωμα και η γεύση άθικτα,
η κανέλα πρέπει να αλέθεται, λίγο πριν από την παρασκευή φαγητών
και να προστίθεται την τελευταία στιγμή στις συνταγές,
γιατί το παρατεταμένο μαγείρεμα οδηγεί στην εξάτμιση των αιθέριων ελαίων.
η κανέλα πρέπει να αλέθεται, λίγο πριν από την παρασκευή φαγητών
και να προστίθεται την τελευταία στιγμή στις συνταγές,
γιατί το παρατεταμένο μαγείρεμα οδηγεί στην εξάτμιση των αιθέριων ελαίων.
Σε
όλο τον κόσμο, ο φλοιός χρησιμοποιείται ευρέως σαν καρύκευμα
και για αρώμα.
και για αρώμα.
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών γλυκισμάτων
προσοχή!
Σε
ορισμένα άτομα, η κανέλα μπορεί να προκαλέσει πνιγμό,
αναπνευστική δυσχέρεια και άλλα προβλήματα υγείας.
Τα άτομα αυτά πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους.
αναπνευστική δυσχέρεια και άλλα προβλήματα υγείας.
Τα άτομα αυτά πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου