Σελίδες

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη σούπα βελουτέ με κάστανα και μήλα






Υλικά για 6 άτομα: 
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 μήλα χωρίς τη σάρκα κομμένα σε κύβους
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 μπαστουνάκια σέλερυ σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
1/2 φλυτζάνι μπράντι
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
6 κ.σ. βούτυρο
λίγο τριμμένο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
2 κλωνάρια μαϊντανό
3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 1/2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 4 κουταλιές από το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κάστανα και τα σοτάρουμε μέχρι να γλασαριστούν, για περίπου 5 λεπτά. 
Τα σβήνουμε με το μπράντι και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. 
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς το σέλερυ, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το πράσο. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κάστανα. 
Προσθέτουμε επίσης τα μήλα, το ζωμό κοτόπουλου, το γαρύφαλλο, το φύλλο δάφνης, 
το θυμάρι και το μαϊντανό. 
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 25-30 λεπτά. 
Αφαιρούμε τη δάφνη, τα γαρύφαλλα, τι θυμάρι και το μαϊντανό και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. 
Τη ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και της προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος και τη διατηρούμε ζεστή. 
Τη σερβίρουμε σε μπολ ή γυάλινα ποτήρια κολονάτα και αν θέλουμε τη γαρνίρουμε με λίγη σαντιγύ ή ραντίζουμε την επιφάνεια της με λίγο λάδι τρούφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου