Σελίδες

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

... μηλόΤουρτα του... Νοέμβρη


recipe image

          υλικά :
  • 125 γρ βούτυρο
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 1  βανίλια
  • 5 αυγά
  • ⅛ λίτρο γάλα
  • 250 γρ αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη, κανέλα, η κακάο (για πασπάλισμα)
  • 50 γρ  σταφίδες σε 4 κουταλιές της σούπας ρούμι μουλιασμένες καλά
  • 2 κιλά μήλα, περίπου κομμένα σέ φετούλες λεπτές
  • ¼ λίτρο λευκό κρασί
  • ξύσμα καί χυμό από 1 λεμόνι
  • 150 g ζάχαρη
  • 2 συσκευασίες με σκόνη κρέμας βανίλια (από αυτές πού είναι για μαγείρεμα)
           οδηγίες :
 
                                  

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα, και κόβουμε σέ  λεπτές φέτες
  2. Bάζουμε το κρασί, 4 κουταλιές της σούπας Χυμό λεμονιού, φλούδα λεμονιού, τα 150 g ζάχαρη και τα 2 πακέτα της βανίλιας νά πάρουν μία βράση, ρίχνουμε καί τίς φέτες μήλου μέσα, κατεβάζουμε αμέσως από τήν φωτιά, ρίχνουμε ακόμη λίγο χυμό λεμόνι μέσα καί λίγη κανέλα τριμένη , αφήνουμε  να κρυώσει, σκεπασμένο
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να αφρατέψη
  4. Ρίχνουμε   σταδιακά τα αυγά, στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και τέλος το αλεύρι μέ τό μπέκιν ανακατεμένο
  5. Στον πατο από μία  φόρμα 26αρα η 24αρα βάλτε  λαδόκολα και ρίξτε επάνω μια και μισή  κουτάλα σούπας από το χυλό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C για 10 - 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ο χυλός πρέπει να έχει μια χρυσή άκρη. Τό τραβάτε από την λαδόκολα, τό βάζετε  σε μια σχάρα και αφήστε να κρυώσει.
  6. Με την υπόλοιπη ζύμη με τον ίδιο τρόπο κάνουμε  τούς πάτους. Εμένα έγιναν  10 πάτοι.
  7. Τώρα βάζουμε το πρώτο πιάτο σέ μία πιατέλα τούρτας, απλώνουμε 3-4 κ,σ από τήν  κομπόστα μήλου και συνεχίζουμε έτσι καί στον επόμενο όροφο. Αλείψτε πάλι με κομπόστα μήλου και έτσι να συνεχίσει έως ότου όλα τελειωσουν.
  8. Τελειώνουμε μέ πάτο, βάζουμε τήν τούρτα στο ψυγείο για να τραβήξει λίγο,και το τελευταίο πάτο τόν πασπαλίζουμε μέ άχνη καί κανέλα άν θέλουμε

       *Η συνταγή είναι από το γερμανικό σαιτ chefkoch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου