υλικά :
- 125 γρ βούτυρο
- 250 γρ ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 5 αυγά
- ⅛ λίτρο γάλα
- 250 γρ αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- Ζάχαρη άχνη, κανέλα, η κακάο (για πασπάλισμα)
- 50 γρ σταφίδες σε 4 κουταλιές της σούπας ρούμι μουλιασμένες καλά
- 2 κιλά μήλα, περίπου κομμένα σέ φετούλες λεπτές
- ¼ λίτρο λευκό κρασί
- ξύσμα καί χυμό από 1 λεμόνι
- 150 g ζάχαρη
- 2 συσκευασίες με σκόνη κρέμας βανίλια (από αυτές πού είναι για μαγείρεμα)
οδηγίες :
- Καθαρίζουμε τα μήλα, και κόβουμε σέ λεπτές φέτες
- Bάζουμε το κρασί, 4 κουταλιές της σούπας Χυμό λεμονιού, φλούδα λεμονιού, τα 150 g ζάχαρη και τα 2 πακέτα της βανίλιας νά πάρουν μία βράση, ρίχνουμε καί τίς φέτες μήλου μέσα, κατεβάζουμε αμέσως από τήν φωτιά, ρίχνουμε ακόμη λίγο χυμό λεμόνι μέσα καί λίγη κανέλα τριμένη , αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένο
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να αφρατέψη
- Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και τέλος το αλεύρι μέ τό μπέκιν ανακατεμένο
- Στον πατο από μία φόρμα 26αρα η 24αρα βάλτε λαδόκολα και ρίξτε επάνω μια και μισή κουτάλα σούπας από το χυλό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C για 10 - 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ο χυλός πρέπει να έχει μια χρυσή άκρη. Τό τραβάτε από την λαδόκολα, τό βάζετε σε μια σχάρα και αφήστε να κρυώσει.
- Με την υπόλοιπη ζύμη με τον ίδιο τρόπο κάνουμε τούς πάτους. Εμένα έγιναν 10 πάτοι.
- Τώρα βάζουμε το πρώτο πιάτο σέ μία πιατέλα τούρτας, απλώνουμε 3-4 κ,σ από τήν κομπόστα μήλου και συνεχίζουμε έτσι καί στον επόμενο όροφο. Αλείψτε πάλι με κομπόστα μήλου και έτσι να συνεχίσει έως ότου όλα τελειωσουν.
- Τελειώνουμε μέ πάτο, βάζουμε τήν τούρτα στο ψυγείο για να τραβήξει λίγο,και το τελευταίο πάτο τόν πασπαλίζουμε μέ άχνη καί κανέλα άν θέλουμε
*Η συνταγή είναι από το γερμανικό σαιτ chefkoch
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου